När det är dags att börja odla dina växter, se till att din trädgårdsjord är redo för plantering. Du kan behöva göra några ändringar innan du sätter växterna i marken, vilket kommer att gynna din trädgårds hälsa.

Markanalys

Det första du ska göra är att göra en jordanalys. Genom att förstå jordens hälsa kan du avgöra vad du saknar eller vad du har i överskott så att du kan anpassa jorden efter dina behov.

Markstruktur är ett kriterium som noggrant måste bedömas och justeras vid behov för att skapa lämpliga förutsättningar för växttillväxt.

Lerjord kännetecknas av klumpning vid hög luftfuktighet. Detta minskar luftcirkulationen och kan hindra rottillväxt. Sandig jord låter vattnet rinna av mycket snabbt och näringsämnen sipprar igenom. För att återställa den sandiga jorden, lägg till några centimeter gödselmedel och torvmossa.

Att välja trädgårdsjord

Inom ekologi är substrat den yta, sediment, underjord eller medium där levande organismer lever och utvecklas. När det gäller växter går konceptet utöver jorden, eftersom varje art har ett idealiskt substrat för sin sunda tillväxt.

Orkidéer, till exempel, gillar tallbark, som på grund av sin strävhet underlättar fixering, men detta skulle inte fungera särskilt bra för en suckulent.

I de flesta produkter på marknaden består trädgårdsjord av en blandning av vanlig och vegetabilisk jord, plus element som är nödvändiga för den ideala sammansättningen av varje växt. De vanligaste tillsatserna är sand, torv, träkol, maskhumus, kokosgryn, tallbark och torkade löv.

Huvudtyper av trädgårdsjord

Substraten kan klassificeras efter den fukt som de håller kvar. De sträcker sig från torr, som grov sand, till mycket våt, som lera. Vattning bör ske i enlighet med substratets mättnad.

I alla fall bör du undvika övervattning, men du bör inte heller tillåta vattenbrist, annars kommer din växt inte att utvecklas. Ett bra test är att mäta fukthalten i underlaget med fingertopparna.

Lägg till kompost

Medan de flesta bönder föredrar att täcka efter plantering, är det också möjligt att täcka före plantering. Denna lösning minimerar avdunstning och hjälper till att bättre fånga upp alla näringsämnen som förs in i jorden. Lägg ett tunt lager av din favoritkompost ovanpå din trottoar.