Friska svampar är hippa och händer som kosttillskott. Det beror på att vetenskapen delar med oss ​​att mycket intressanta upptäckter görs i svamparnas värld. Hälsosamt liv med svamp. De är faktiskt ingenting annat än svamparnas reproduktionsorgan. Vissa svampar som du även kan hitta i holländska skogar och trädgårdar har speciella egenskaper för människors hälsa. Lär känna några hälsosamma svampar och svampar.

chaga
Chaga liknar en kolbit som fastnat på ett träd. De förekommer på äldre björkar som de parasiterar på tills trädet går sönder. Det låter inte aptitligt och svampen syns inte. Ändå ses ett extrakt av chaga verkligen som näringsrikt och hälsosamt. Den innehåller många antioxidanter och främjar immunförsvaret. Leta efter vita björkar toppade med mörkbrun eller svart sten eller kol. Chansen är stor att det är chaga.

Lejonmane
Där chaga förekommer med viss regelbundenhet i Nederländerna, är lejonman mycket sällsyntare, men också hundra gånger vackrare att se. Denna svamp ser ut som den blonda manen på ett lejon, från vilken svampen har sitt namn. Vackra vita eller ljusgula slingor växer i lager och draperar mot skogsbotten. Lejonman sägs vara bra för att bevara hjärnceller, minne och nervpunkter. I Japan misstänker de att det förr i tiden, där lejonman var känd som “bergens präst”.

Judas öra
Judasöra är mer än en delikatess i Asien. Denna speciella hälsosamma svamp används i många rätter. Judasoor förekommer också regelbundet i Nederländerna. Du hittar dem ofta på fläder. Så om du letar efter fläder i skogen eller vill plantera en fläder för att förse din trädgård med fruktträd kan du också stöta på Judasoor. Judasoor hjälper bland annat mot högt kolesterol, dålig blodcirkulation och har en blodförtunnande effekt. Det kan också bidra till ett starkt immunförsvar.

cordyceps
Cordyceps eller “larvdödare” är kanske den mest speciella svamp man kan stöta på i Nederländerna. När insekter infekteras med sporerna växer svampen inuti insektens kropp. Insekternas beteende förändras och insekterna flyttar till en plats där nya sporer är lättare att sprida. Till exempel hänger myror upp och ner från ett löv. Med tiden producerar cordyceps en svamp som växer ur de stackars insekternas kroppar.

Cordyceps-svamp frisk?
Att denna svamp är frisk visar bland annat experiment där cordyceps förbättrar syreupptaget i blodet. Det är en egenskap som gav det kinesiska olympiska laget en juridisk fördel gentemot idrottare som inte tog cordyceps. Cordyceps kan också programmera om den biologiska klockan eftersom den härmar kroppens eget ämne adenosin. Slutligen, i skrivande stund pågår kliniska studier om effektiviteten av cordycepin mot leukemi. Vem vet vad det kommer att ge.