Om du vill ha gräs i din trädgård har du två alternativ för att göra detta. Du kan så gräs eller köpa spadtag och lägga det eller få det lagt. Förberedelserna för båda är desamma. Man måste se till att den del av trädgården där man vill ha gräs är jämnt slät, utan gupp eller gropar. Jorden måste först lossas så att vattnet kan rinna av ordentligt. Sedan ska marken rullas så att den blir väl platt. Från och med nu finns det flera åtgärder som måste utföras. Du kan nu så gräs eller köpa torv. När man börjar så måste man ta hänsyn till att man inte längre kan gå på den sådda ytan och att fåglarna kommer för att hämta frön. Det bästa är att ha ett band som du spänner runt den bit som du har sått.

Inget gräsfrö utan torv
Vill du inte ha gräsfrö, utan en grön gräsmatta direkt? Då kan du överväga att köpa gräs. Om du ska köpa torv kan du välja mellan flera sorters gräs. De vanligaste grästyperna är idrottsgräs, lekgräs, skugggräs eller utmärkt gräs. Med det senare är det inte meningen att gå på gräset, även om det är möjligt. I de flesta fall väljs lekgräs. Det är starkt gräs som kan ta stryk. Om du ska köpa spad är det viktigt att du har lagt det inom 18 timmar efter leverans. Observera att att köpa torv inte innebär att du omedelbart kan ta dem med dig. Sod ska beställas då det ska levereras till kund så färskt som möjligt. Finns spaden redan hos säljaren kan du kontrollera fräschören genom att kolla om spaden fortfarande känns fuktig och smidig.

En ny gräsmatta på en dag
Om du ska så gräs tar det några veckor innan du ser de gröna klingorna dyka upp. Därefter tar det några veckor innan du kan gå på gräset. Om du inte har tålamodet med detta kan du köpa torv. Vill du ha en stor gräsmatta kan du också få spadtaget, men att lägga själv går enkelt och snabbt. För bästa resultat, se till att ytan är väl jämn och lätt pressad. Detta är inte bara bra för gräsmattan, utan en platt gräsmatta ser också snyggare ut. Om du ska lägga spaden, börja på den längsta raka sidan och så nära gräsmattans kant som möjligt. Rulla ut det första spadtaget och rulla det andra spadtaget så hårt som möjligt mot det första spadtaget och tryck det även hårt och ordentligt mot varandra under installationen.

Avsluta och behandla din nya gräsmatta
När du lägger spad, har du rester. Om du har försett hela gräsmattan med torv, spara dessa rester genom att lägga dem på en fuktig plats. Du kan sedan använda dessa rester för bitar som inte gör sig bra eller på öppna ytor. Du kan strö lite trädgårdsjord eller krukjord mellan gräsmattan så att sömmar och springor fylls. Sedan kan du trycka på spaden igen ordentligt med en rulle. Gör detta diagonalt tvärs över läggningsriktningen så att spaden kommer närmare varandra.