Japansk järnek (Ilex crenata) presenteras ibland som en buxbomsersättning i trädgården. Liksom buxbom är populära sorter av denna art långsamt växande och har små, runda, stickande blad.

Det gör dem idealiska för topiary. I trädgårdarna i Paleis Het Loo har 25 kilometer buxbom ersatts av Ilex crenata ‘Dark Green’. Om du föredrar en häck eller lökar av ljusgröna löv är ‘Blondie’ ett bra alternativ. Särskilt gulbladiga är ‘Golden Gem’ och ‘Convexed Gold’.

Holly gillar väldränerande jord. Busken hatar att röra sig, så plantera den omedelbart på rätt plats i halvskugga eller full sol. Bra att veta: brokiga blad tenderar att bli gröna om plantan står i full skugga, men kan brinna i full sol. Du kan ge Ilex ekologisk häckgödsel på våren.

Beskär järnek

Järnek växer långsamt, så beskär bara när det behövs. Gärna efter vintern, då risken för frost är över. Järnek häckar beskärs bäst i juni och/eller september. Håll detta uppdaterat. Att beskära tillbaka till det gamla träet blir ofta dåligt med Ilex.

Beskär topiary av japansk järnek (Ilex crenata) i juni och/eller september. Välj en molnig eller regnig dag för detta, eftersom växten återhämtar sig snabbare när den är fuktig.